Полицаите, опитали да усмирят психично болния мъж в квартал “Илинден”, не са били предупредени, че той е въоръжен. При акцията вчера служител на реда от Трето РПУ беше прострелян в бузата.

Състоянието му е стабилно.

Както вече стана ясно, 21-годишният мъж отключил психичното заболяване, след раздяла с приятелката си миналата година във Франция, където живеел от години.

При влизането на полицаите вчера, младежът се целел в майка си, но куршумът пронизал бузата на 34-годишният полицай Георги Йовчев. Полицаят е с 10 годишен опит, семеен, с малко дете.

21-годишният стрелец е купил газов пистолет преди два месеца, но оръжието, с което простреля полицая, е друг газов пистолет, преправен на боен. Мъжът няма предишни криминални прояви, не е бил под въздействието на наркотици, когато е стрелял, не е и регистриран като психично болен.

„Образувано е досъдебно производство за опит за убийство и тепърва по досъдебното ще бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза и ще се установи дали това лице е годно да носи наказателна отговорност”, обясни началникът на полицейското управление комисар Дойчин Дойчинов.

„Колегата е много добър служител, подготвен, един от най-добрите служители в районното. В една такава ситуация просто за секунди се случват определени действия. Действали са много адекватно и след това бързо са го закарали в болницата”, посочи главен инспектор Тодор Иванов.