Случаят с убийството на бизнесмена Николай Дракополов в София е типичен пример за професионално извършено престъпление - убиецът е нает от поръчител, за да извърши даденото деяние.

Това каза в студиото на „Тази сутрин“ криминалистът Иван Савов.

„Има абсолютно всички характеристики, които се наблюдават в подобни ситуации – предварително проучен маршрут, лицето е изчакало да се появи джипа с жертвата, познавало е навиците му. Работата е свършена доста бързо и хладнокръвно. Това, че е имало дете не го е притеснило, защото то не е било мишена“, допълни той.

Според криминалиста не е невъзможно извършителят да бъде открит, защото може да се окаже, че в навалицата от коли е имало някой, който е снимал без да иска.

„Важно е да се разбере кой е поръчителят на убийството, да се проверят връзките на Дракополов“, допълни той.

Според Савов може да е замесен и някой, който досега е бил във властта и да става дума за преразпределение на пазари веднага след парламентарните избори.  

„Подобни престъпления у нас се извършват от граждани на бивши югославски републики, които имат военен опит или от граждани на Руската федерация и бившите съветски републики“, обясни криминалистът и добави, че в цял свят такъв тип престъпления се разкриват изключително трудно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!