Продължава издирването на стрелеца, който уби 46-годишен мъж в столицата. Жертвата е с много криминални регистрации и държи автокъща до мястото на стрелбата.

Показното убийство става малко след 20 ч. Докато Николай Дракополов чака на червен светофар, убиецът се приближава и стреля два пъти. Уцелва жертвата в главата и бяга. Свидетел на екзекуцията става 11- годишното дете на приятелката на бизнесмена, което се вози на седалката до него.

Снимка: bTV

Стрелецът поне няколко седмици го е дебнел, криел се е под моста, имал е пряка видимост между автокъщата и кога си тръгва от нея до, маршрута и докато спрял на светофара и го атакувал.

Бил е с анцуг, шапка и шал. Дори да е дебнел с месеци не е направил впечатление, защото под моста се събирали бездомни хора, казват разследващи. Приятел на убития зави, че не е получавал заплахи.

Да стреляш до дете е нагла бруталност, коментира топ криминалистът Ботьо Ботев. По думите му е рано да се каже дали убийството е поръчково или става въпрос за лично отмъщение. Но е факт, че е добре планирано.

Убитият има 22 криминални регистрации за кражби, грабежи и измами, научи bTV. Според топкриминалиста не може да се прави аналогия с поръчковите убийства от 90-те години, защото ситуацията е различна.

Справка на bTV в търговските регистри показаха, че на името на убития бизнесмен няма регистрирани фирми.

Не едно и две са показните убийства в годините на прехода, докато мишените пътуват в автомобилите си.

При старите случаи е стреляно многократно, а не както при последния - с два точни изстрела.

На 19 август 2003 г. Филип Найденов-Фатик е разстрелян след като шофьора му спира на червен светофар на булевард "България".

Две години по-късно, на 26 октомври 2005 г. отново на булевард "България" е убит и банкерът Емил Кюлев. Той се движи с джипа си, когато шофьорът му намалява заради колона от автомобили. В този момента от крайпътните храсти изскача мъж и открива стрелба. Банкерът е покосен от 7 куршума.

На 22 февруари 2006 година в джипа си в квартал "Лозенец" е застрелян Иван Тодоров – Доктора. С над 10 куршума, шофьорът му е тежко ранен.