Общински съветник и кандидат депутат от Бургаско се разследва за влияние върху вота на 11 юли. Главният прокурор поиска имунитета му.

Има доказателства, че на 29 юни в бургаското село Маринка той е дал на четирима души имотна облага с цел да гласуват в полза на определена партия на изборите на 11 юли.

Стана ясно, че става въпрос за кандидат-депутата Цветелин Георгиев от бургаската листа на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Той е настоящ общински съветник от СДС в Созопол, но от там казаха, че са свалили политическото си доверие от него, веднага след като е сменил коалицията.

За него се знае, че се занимава с препродаване на царевица, а в момента кара такси.

bTV потърси за коментар Цветелин Георгиев, но той не вдига телефона си.

„Водачът на листата ни в Бургас Живко Табаков ще окаже пълно съдействие на органите на реда и прокуратурата за установяването на истината“, написаха във „Фейсбук“ от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“.

Живко Табаков коментира пред bTV, че Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи закона. Той е отстранен от листата, за да се изясни истината и да не се възпрепятства разследването.

За напускането си днес Георгиев ще подаде надлежните документи. „Тъй като изясняваме случая, силно се съмняваме това да е свързано с наш кандидат. Ще окажем пълно съдействие на всички институции“, каза Табаков.

"Сроковете, които са в Изборния кодекс, не разрешават да се постави нов кандидат. Също не разрешават и листата да се преподреди. Просто на неговото място, на неговото име ще пише заличен", обясни адвокат Михаил Хаджиянев, председател на РИК-Бургас.

Очаква се решението на ЦИК дали имунитетът му ще бъде свален.

Засега от прокуратурата не казват по колко пари кандидатът е платил за глас.