Вносът на зърно от Украйна предизвика напрежение в парламента. Управляващите поискаха отпадане на забраната, опозицията в парламента - атакува, а браншът заплаши с национални протести.

Първата искра дойде от земеделския министър, който рано сутринта в ефира на bTV обяви, че никой не е обсъдил с него решението да отпадне забраната за внос на украинско зърно.

„Не знам от външнополитическа гледна точка – какви договорености има, с кого и какво. Не сме разговаряли по този въпрос! Това решение ще повиши напрежението в аграрния сектор и ще предизвика много тежки протести. САз не мога да ги спра, ако те решат да протестират“, коментира Кирил Вътев, министър на земеделието.

Още от април в страната ни е забранен вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Забрана, която трябва да действа до 15 септември. Вчера от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предложиха и получиха одобрение от парментарната икономическа комисия тази забрана да бъде отменена. Кабинетът "Денков" подкрепи идеята и изчисли, че вече сме загубили 146 млн.лева и ще продължим да губим по 40 млн.лева на месец. Управляващите отговориха на недоволството на сектора с обещание да търсят решение на проблемите им, но им напомниха, че получат по 2 млрд. лева субсидии на година.

Днес темата се прехвърли и в Народното събрание, където опозицията обвини властта в задкулисие.

„Министърът на земеделието в правителството подкрепи протестите срещу правителството. Ще тръгне ли българският парламент срещу българското правителство днес? Ако министърът има достойнство, той изглежда мъж с характер, трябва да подаде оставка“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Силно се надявам да видя в най-скоро време навън на улицата трактори и комбайни. Става ясно, че министрите са фигуранти и тук големият въпрос е кой управлява държавата“, посочи Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„Идеята, че това ще унищожи българското земеделие не е вярна. Ние слагаме тежестта на цените на храните за целия български народ, вместо да се фокусираме върху един сектор, който е най-подпомаган“, посочи Кирил Петков от ПП-ДБ.

Подкрепа за отпадане на забраната дойде и от "Дондуков" 1.

„Нека бъда ясен – освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлация, което ще подпомогне най-вече хората с най-ниски доходи, ще увеличи приходите от внос и износ“, коментира премиерът Николай Денков.

 „Служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъпо хляб, брашно, олио, по-скъпи фуражи, а оттам и по-скъпи цени на млечните и местните продукти, за да защити един сектор, който за миналата година е генерирал доход от 2 млрд и половина“, каза министърът на финансите Асен Василев.

И от темата към зърното към тази - знаел ли е земеделският министър какво ще се случва в ресора му.

„Министър Вътев е в трудна ситуация, защото очевидно има сблъсък на интереси. Темата е обсъждана, обсъждана е в негово присъствие, обсъждана е много внимателно с аргументи и той знае много добре, че е обсъждана в рамките на Министерския съвет“, заяви министър Денков.

Крайната дума за отпадане или запазване на забраната за внос на зърно от Украйна е на Народното събрание.

Утре първа точка в дневния ред на депутатите е именно решението за отпадане на забраната за внос на украинско зърно. А опозицията е готова да го атакува.

Ако забраната отпадне, зърнопроизводителите ще излязат на общонационален протест.

Подкрепа ще получат и от Аграрната камара, които настояват за спешни мерки за спасяване на селското стопанство.

Сушата за поредна година удари Добруджа. Миналата година жътвата на слънчоглед е приключила в Добричка област с 259 килограма от декар - сега, средният добив е 150 килограма, по информация на областната земеделска служба.

„Ако ожънем един добив среден от 200 килограма, при да речем 70 стотинки, това са 140 лева приход в най-добрия случай. Което означава, че с приход от 140 лева, най-много да си избием разходите“, коментира Нели Стоянова, председатал на ЗК в село Паскалево.

От бранша заявиха, че ако у нас отново се внася зърно от Украйна, загубите за родните производители ще са много големи.

„За каква държава и каква подкрепа на сектор земеделие говорим, 40 милиона лева загуба струва българския земеделски производител. Оборотът, който реализират българските зърнопроизводители - Асен Василев сам е заявил , че е в порядъка на 10 милиарда лева на година. Това са пари, които са в българската икономика“, коментира Илия Проданов.

Увериха, че у нас има достатъчно слънчоглед, а липсата на внос в момента няма да повлияе нито на производството, нито на цената на  олиото.

Според Борислав Христов – председател на тракийския съюз на зърнопроизводителите, интересът е за преработвателите - за да купуват по-евтина суровина.

От Аграрната камара настояха за спешна среща с премиера, финансовия и земеделския министър, тъй като проблемите в сектора са комплексни.