Кабинетът одобри позицията на България за евроинтеграцията на Северна Македония и Албания. Тя предвижда подкрепа за започване на преговорите с ЕС, но с доста и ясни условия. Те бяха представени днес от външния министър Екатерина Захариева и от военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Условията пред Северна Македония са:  край на претенциите за македонско малцинство, край на езика на омразата, промяна в учебниците, реабилитиране на осъдените българи от югорежима и премахване на обидния език от табели и паметници.

А към Албания изискванията са признаване на българското малцинство със закон и преброяване на населението по европейските стандарти. Срокове за изпълнението на тези условия не са записани в документа, но той е съставен така, че на практика всичко зависи от това дали македонските политици искат бързо да влязат в Европа. 

Изпълнението на Договора за добросъседство е важно условие, за да дадем подкрепата си за старт на преговорите за членство в ЕС, подчерта Захариева.

България ще настоява македонските власти да не предявяват претенции за признаване на национално малцинство у нас, да се ограничи езикът на омразата, да се променят учебни материали по „История” и „География”, които не отговарят на истината за общата история и да се заложи конкретен срок, в който тези условия ще бъдат изпълнени.

Очаква се също Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически репресивен режим, репресирани заради българското си самосъзнание.

Скоростта на преговорите със Северна Македония зависи от тяхната политическа воля да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха в последните две години, предупреди военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„България няма да спре сега Македония за започване на преговори, но преди реалното започване на преговорите има няколко етапа: първа, втора междуправителствена конференция. Затова много ясно в българската позиция е записано, че преди насрочването на първата междуправителствена конференция Македония трябва да изпълни следните условия и това ще зависи дали такава междуправителствена конференция ще бъде насрочена и кога, преди втората междуправителствена конференция има друг пакет от условия, който те трябва да спазят и изпълнят“, уточни Каракачанов.

Цялото изявление на двамата министри може да видите тук:

Президентът, който миналата седмица пръв поиска да поставим условия, призова политиците от двете страни към отговорост.

„България и Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език, повече от 1300 години. Идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа”, заяви Румен Радев.

Условията ни към Тирана нямат срокове, но принципът е същият като към Скопие. 

Приетата позиция днес е внесена в Народното събрание и ще се гласува като обща декларация от депутатите преди 15 октомври когато започва Съвета по общите въпроси в Люксембург. Това заседание съвпада и със заседанието на историческата комисия между София и Скопие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!