Има индикации за замърсяване на водата около заседналия кораб „Вера Су“ край Камен бряг, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно започна операцията по извеждането на плавателния съд, който заседна преди седмица край Камен бряг. Очаква се тази вечер да започне неговото разтоварване.

На място вече има подвижен плаващ кран, който в момента се укрепва, а малко преди  смрачаване пристигна друг кораб, на който да бъде прехвърлен товара от азотен тор от заседналия плавателен съд. Предвижда се продукцията да бъде извозена и складирана на пристанище Варна, където ще остане до пълното възстановяване на сумата за операцията от собственика на кораба. 

Освен крана е докарана и пакетираща машина, тъй като товарът на кораба е в насипно състояние. Според експерти тя може да пакетира до 1 тон на минута, което ще ускори разтоварването.

Целта не разтоварването е да се освободи носа на кораба и да бъде направен опит той да бъде изтеглен.

От министерството на околната среда отчитат, че има данни за замърсяване на водите. Според учените от Института по океанология попадането на товара в морето с времето би могло да окаже натиск върху екосистемата.

"Развитие на фитопланктон. След това евентуално цъфтежите ще доведат до разлагане на органичната маса, която пък ще усвои кислорода", обяснява Огняна Христова, химик в Института по океанология.

"Резултатите може да са доста негативни за дънните организми", допълва Нина Джембекова от Института по океанология.

Хората в района следят с интерес операцията, защото се страхуват за поминъка си.

Според морската администрация този вторник до обяд ще стане ясно кога корабът ще бъде изведен.