Изненадващи политически обединения в четвъртък – БСП започна преговори с бивши знакови членове на партията, а ВМРО, „Воля“ и НФСБ обявиха, че ще се явят заедно на изборите на 11 юли.

Голямото ляво обединение все още не е факт, но вече е известно, че БСП разговаря с „Движение 21“ на Татяна Дончева, АБВ с учредител Георги Първанов и лидер Румен Петков и „Нормална България“ с председател Георги Кадиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Самият Кадиев потвърди през социалните мрежи: „Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали до край, но съм убеден, че трябва да намерим формула“, написа той.

Снимка: btvnovinite.bg

А лидерът на БСП Корнелия Нинова намекна пред актива на партията във Враца: „Досега се разделяхме на база на миналото. Нека в следващия парламент партиите на промяната се обединим на база бъдещето“, заяви тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидерът на „Изправи се.БГ“ – Мая Манолова, която работеше с „Движение 21“ на Дончева,  коментира във „Фейсбук“, че трансферният прозорец за партиите е отворен.

„Партиите, с които се явихме на изборите, са три. Коя от тях с кого преговоря е решение на техните органи, което не ин ангажира“, написа тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Друго обединение вече е сигурно – между ВМРО, НФСБ и „Воля“. Лидерите на партиите няма да участват в листите, както предложи ВМРО.

„За да може да се направи широко обединение и да не тежи това напрежение, което са създали помежду си“, обясни причините Юлиан Ангелов.

Трите партии се обединяват около десет принципа, сред които национално помирение, недопускане на ДПС във властта и защита на традиционното българско семейство.