Конфронтацията е хранителна среда за некадърни политици. Това каза президентът Георги Първанов (2002-2012) във Велико Търново, където представи новата си книга "Пътуване към паметта. Разкази за политиката".

Според него, когато няма реално управление се търси сблъсък. Подчерта, че конфронтация в политиката винаги е имало, но не в такава степен, както сега.
Първанов припомни как въпреки непримиримите противоречия между НДСВ и БСП, през 2005 г. е било създадено единно правителство, а през 2009 г., когато Борисов е поел властта с много закани към тройната коалиция - всичко е отминало.

"Има опасност в една каша, в която обвиненията вървят от всички и във всички посоки, да се размие отговорността", каза Първанов, цитиран от БТА.

Той изрази опасение, че заради конфронтацията е възможно и следващият парламент да не излъчи правителство. На въпрос дали е уместно да се говори за Президентска република, Първанов отговори, че е за засилени президентски правомощия, но сега не е време за промени в Конституцията.

По отношение на заявката за нова лява партия, оглавявана от бившия министър-председател Жан Виденов, Първанов коментира, че Виденов е човек с висока организационна култура.