Денят започна със спецакция и арести на полицаи в Пловдив и продължи с рокади на ключови постове във вътрешното министерство.  

Председателите на ДАНС и разузнаването са депозирали в Министерски съвет заявления за прекратяване на отпуските им, научи bTV. Идните дни вероятно ще се състои среща с тях и министър-председателя Стефан Янев на чието подчинение са двете служби.

Днес двамата председатели са се разминали с премиера. Президентът Румен Радев също коментира казуса и заяви, че при него не е постъпвало предложение за освобождаване на двамата шефоне на спецслужби и то би могло да бъде взето от премиера. Междувременно кадровите промени в МВР продължават. Директори на дирекции бяха преназначени, а някои и понижени в длъжност.

Преназначен и понижен в длъжност е директорът на една от най-големите дирекции – СДВР Георги Хаджиев. Поста поема неговият заместник и дългогодишен служител в системата Антон Златанов.

В момента се оценявала всяка една от фигурите в МВР и тези щяло да стане ясно кои ръководители ще бъдат освободени или преназначени. Тези, които са допуснали нарушения, ще бъдат поканени да напуснат, категоричен е вътрешният министър Бойко Рашков.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев е изпратил писмо до МВР министъра и председателя на ДНАС с което им предлага отново да се създаде Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори. Целта е да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите.

Сутринта в Пловдив бяха задържани 12 души, 7 от които са униформени. Сред тях е и началникът на 3-то РУП – Самуил Хаджиев.

Бойко Рашков спешно пристигна в Пловдив заради акцията. Оказа се, че в момента директорът на областната дирекция на полицията старши комисар Йордан Рогачев е в болнични.

След акцията в трето районно пет лица са обявени за общодържавно издирване.