Треската за ваксини, тестове и сертификати продължава вече втори ден. Опашките пред пунктовете за имунизация продължиха, а електронната система отново не издържа.

Чакащите пред ваксинационните центрове днес бяха значително по-малко, в сравнение с вчера. Опашки имаше само в сутрешните часове. Проблем създаде обаче системата, която отново блокира. Това спря регистрацията на ваксинираните срещу COVID-19 и издаването на зелени сертификати. А чакащите за издаване на документ не бяха наясно кога ще успеят да се сдобият с такъв. От информационно обслужване обясниха за bTV, че става дума за атака, но няма опасност за данните на хората. 

По обяд ситуацията се нормализира, но за кратко. Докато системата за издаване на зелен сертификат не блокира отново. И опашките се подновиха.

Проблем  в столицата се оказва и липсата на безплатни тестове в някои от големите лаборатории.

От лабораториите увериха, че проблемът ще бъде решен в началото на следващата седмица. Цената на "безплатния" тест, чиято проба се плаща, ще бъде около 10 лева.

И докато се изглаждат неуредиците около ваксините и зелените сертификати, пациенти се оплакват, че места в някои от болниците отново няма. Въпреки новите разкрити легла. Светлана и мъжа ѝ са с COVID-19. Търсят помощ в Пирогов.

"Чакаме от 2 часа, а той е със 60 сатурация. На едно столче от регистратурата седи, нямат легла за мъже", казва Светлана Дянкова.

От "Пирогов" коментираха, че хоспитализират пациенти, само когато разполагат със свободни места, а в момента ситуацията е динамична. Докато пациентът чакал, в шокова зала имало трима души с COVID-19. 

А от здравното ведомство подчертават, че ако нещата излязат извън контрол, мерките може да бъдат затегнати.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов обясни, че периодът, в който се очаква резултат от въведените мерки, е 10-14 дни.

Здравните власти не изключват и пълен локдаун.

Според данните от Единния информационен портал за заболеваемостта, броят на заразените се запазва висок - 4816. Направените тестове са над 47 000. Процентът положителни проби е 10.  Починали за денонощието са 120 души. Общият брой на хората в лечебни заведения е 6608.