Тази седмица започнаха теоретичните изпити за шофьорска книжка при новите строги правила за сигурност.

Системата е променена след специална препоръка на прокуратурата.

Инвестицията в новите изпитни стаи изолатори е малко над един милион, но от нея зависи сигурността по пътищата да се увеличи.

„Първото ново е, че на кандидатите е забранено да влизат с телефони, по които да им се помогне да решават листовките, за целта има шкафчета да си оставят багажа”, поясни изпълнителният директор на „Автомобилна инспекция” Красимир Калайджиев.

Цялата стая изолатор се наблюдава с камери. Местата, на които седят изпитваните, са разделени с плоскости. Камерите на таблетите, на които пишат, следят и да не си разменят местата.

Снимка: bTV

„Системата определя кой кандидат къде ще седне, отново е елиминиран субективният фактор. След като седне, системата преминава към така нареченото лицево разпознаване. Ако не те разпознае системата, не се преминава към изпита”, посочи Калайджиев.

Промените бяха предприети след разследване на bTV от лятото на миналата година, когато разкрихме схема за уреждане на изпити на неграмотни кандидат-шофьори в специално оборудвани със система за подсказване кабинети.

Ако квесторът например е запленен от страхотните очи на някоя кандидатка, той може да се опита да подскаже. Това  обаче се наблюдава и от координационния център, квесторът също се контролира, категоричен е Калайджиев.

Ако броят на шофьорите, които карат без книжки или с фалшиви свидетелства, се увеличи, това ще е сигурен знак, че новата система работи.

До момента така са оборудвани 10 от 29 областни центъра. Таксата за изпита остава 20 лева.