Почти половината младежи у нас на възраст между 15 и 24 години нямат базови умения за средно образование. Това показват данните на нов доклад на УНИЦЕФ и Глобалната комисия по образование.

Денис Коев е на 19 години. Посещава международния младежки център в Стара Загора, защото смята, че училището не му е дало необходимото, за да намери работа.

„Основните проблеми, които ние наблюдаваме вече 8 години, са свързани с невъзможност за представяне на себе си, недобре развити комуникационни умения, невъзможност за работа в екип“, казва Весела Марева, управител на Международния младежки център.

Денис Йорданов пък е на 15 години, но вече има добри дигитални умения - може сам да подготви мотивационно писмо за работа или стаж. В училище му липсват практическата работа и уроците, за да си избере професия.

Оказва се, че почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24 години в 92 държави, сред които и България, не успяват да придобият уменията, необходими за работа.

По данни на Евростат 14% от младежите в България са извън всички системи на заетост.

Ето защо УНИЦЕФ стартира 5-годишна програма, с която да помогне на ученици и младежи да имат достъп до по-качествено образование и справяне с ранното отпадане от училище.