Почти половината българи се лишават от основни продукти заради липсата на достатъчно средства. Това става ясно от последните данни, публикувани от Евростат. Страната ни се оказва на челните места по живеене в недоимък и риск от бедност.  

Един на всеки десет души в Европейския съюз не е бил в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или техен вегетариански еквивалент три пъти седмично, показват данните на Евростат за 2023 г.

За сравнение тези хора са били 8,3% от цялото европейско население през 2022 г., като новите данни показват, че тяхното ниво е достигнало до 9,5% през изминалата година. 

Според европейската квалификация „човек в риск от бедност“ е гражданин, който живее в тежки материални лишения или е част от домакинство, в което малко хора работят.

През 2023 г. броят на хората в риск от бедност на ниво ЕС е 22,3%, което показва увеличение с 2,6 процентни пункта в сравнение с 2022 г. (19,7%).

На национално ниво най-висок дял на хората в риск от бедност, които се хранят лошо или гладуват системно, е регистриран в Словакия (45,7%), следвана от Унгария (44,9%) и България (40,2%).

На другият полюс са Ирландия (4,2%), следвана от Кипър (5,0%) и Португалия (5,9%), където почти всички хора успяват да се хранят според нормите за здравословен начин на живот.

 

В ЕС разликата между общото население и населението в риск от бедност по отношение на осигуряването на подходяща храна е 12,8%. На национално ниво Унгария отчита най-голяма разлика от 30,2%, следвана от Словакия с 27,9% и Гърция с 27,3%.

За разлика от това Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия отчитат най-малки разлики – всички тези държави са с под 4%.

Други изследвания на Евростат сочат, че най-много хора, застрашени от бедност, има в Румъния – 32%, България – 30%, Испания – 27%, и Гърция – 26%. А най-ниски стойности по този показател са отчетени в Чехия, Словения, Финландия и Полша.