Църквата почита днес Свети Иван Рилски Чудотворец. Той е обявен за небесен покровител на българския народ. Днес е и храмовият празник на Рилския манастир, където се пазят мощите на светеца.

Миряни се събраха в светата обител от рано сутринта. Игуменът на манастира дядо Евлогий призова хората да спазват противоепидемичните мерки. В храма по обяд приключи светата литургия.

Той е покровител на българските лекари, които празнуват днес професионалния си празник. 

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и на сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България. 

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места.

Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Той умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител. 

Около 980 г. мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран. През 1183 г. унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години.

След освобождението на България от византийско робство цар Асен Първи ги пренася през 1195 г. в столицата Търново.