На 1 декември православната църква отбелязва паметта на пророк Наум. Той един от дванадесетте "малки" пророци в Библията – неговите книги са по-кратки от тези на четиримата "големи" пророци (Исая, Йеремия, Йезекиил, Даниил).

Пророк Наум живял 700 години преди Рождество Христово. Преди него пророк Йона по Божия повеля предсказал разрушението на град Ниневия заради големите беззакония на жителите му. Това бил един от най-големите и богати градове на древния свят.

Тогава ниневийци се покаяли и Бог отменил строгата си присъда, но след известно време те пак се самозабравили.

Тогава Господ чрез пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат. И пророчеството се сбъднало точно. Този голям и богат град на древния свят бил разрушен дo основи и разграбен от враговете. Разливането на река Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е била Ниневия.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните на Бога хора с обещания за Спасителя Христос, Който ще дойде като вестител на мир. "Ето по планините са стъпките на благовестника, който възвестява мир!" - се провикнал пророкът.

Според преданието той починал на 45-годишна възраст и е погребан в Галилея.

На 1 декември имен ден празнуват всички, които носят името Наум.