Православната църква чества паметта на свети Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и спътник на свети Климент Охридски.

На 20 юни имен ден имат всички с имената Бисера, Бисер, Наум.

Преподобният Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания.

Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им. Според източници той бил брат на Климент – според някои духовен, а според други и биологичен.

Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на християнството. След смъртта на Методий Наум дошъл в България и се превърнал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 г. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа.

През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му. Свети Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Той е погребан в същата обител, където и сега се пази гробът му.

На 20 юни честваме паметта и на свети Калист, Цариградски патриарх. Свети Калист е живял през XIV век. Бил високообразован клирик, последовател на богослова Григорий Палама и на исихаста Григорий Синаит, при когото се запознал с българина преподобния Теодосий Търновски (после написал житието му).

През 1350 г. Калист бил избран за Цариградски патриарх. Положил много усилия за опазване на православната вяра. Починал в 1364 г.