Православната църква почита паметта на св. мъченици Мина, Виктор и Викентий.

Св. Мина е покровител на всички, които са си загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. Важно условие обаче е да не се пристрастяваме към вещите, да не тъгуваме отчаяно за тях.

Той е и лечител, затова много народни лечители, знахари и екстрасенси го тачат. Според миряните св. Мина сбъдва и най-съкровените молитви.

Светецът е покровител и на жените и затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома и за деца. Пътниците също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по далечните пътища на земята.

Закрила от св. Мина очакват и воините, защото някога светецът бил прочут и смел воин. Оттеглил се обаче в пустинята, защото дивите зверове били по-добри от хората езичници, насилници на вярващите християни.

Макар изолиран от света, светецът отивал от време на време при хората, спорил с невярващите, разобличавал езичниците на публични места. Затова и бил жестоко измъчван, а през 304 г. - умъртвен. Добри християни погребали останките му, над тях построили църква „Св. Мина".

Вярвали, че ако му се помолят от сърце, той ще им помогне. Св. Мина наистина идвал в сънищата и мислите на хората и вършел чудеса.