На 84-годишна възраст си отиде големият български поет и интелектуалец Любомир Левчев. Той ни завеща десетки стихосбирки, романи и сценарии за филми.

Любомир Спиридонов Левчев е български поет и писател, народен деятел на изкуството и културата. Баща е на поета Владимир Левчев и на художничката Марта Левчева.

Роден е на 29 април 1935 г. в гр. Троян. Завършва гимназия в София (1953) и библиотекознание в СУ "Кл. Охридски" (1957). Работи като литературен редактор в Радио София и като главен редактор на вестник „Литературен фронт" (1970-72). 

Снимка: БГНЕС

Председател е на СБП (1979-1988 г.). Той беше носител на множество отличия, сред които и орден "Стара Планина"- Първа степен. Левчев е автор на десетки стихосбирки, писани в продължение на 6 десетилетия. Повечето от тях са преведени в над 30 държави. Автор е на три романа.

Въпреки влошеното си здраве, пред последните години Левчев продължава да пише стихове. Това разказва един от най-близките му приятели – издателят Иван Гранитски.

Снимка: БГНЕС

Негови стихове са използвани като вдъхновение и текст от български музиканти. Известният хит на група "Сигнал" - "Да те жадувам", е творба на Любомир Левчев.  

Вижте във видеото интервю на писателя в предаването "120 минути" от 2015 г.

bTV изказва съболезнования на близките на поета.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!