„Свободата е опасна, защото изисква да говориш истината, да се бориш за тази истина, да защитаваш човека”. Това заявява писателят Любомир Левчев в интервю със Светослав Иванов по случай 80-ия си рожден ден в предаването „120 минути”, четири години преди да напусне този свят.

На 84-годишна възраст си отиде големият български поет и интелектуалец Любомир Левчев. Той ни завеща десетки стихосбирки, романи и сценарии за филми.

„Човечеството преживява тежка криза на ценностите – духовни, материални, всякакви. Някога се говореше непрекъснато за „трети свят”. Първи и втори се премълчаваха, но щом имаше трети, значи живеехме в три свята. Сега в колко свята живеем? Не мога да разбера”, споделя писателят.

Снимка: БГНЕС

„Имам дадена благословията на кръщението, но не съм се чувствал достоен да се присъединя към една религия и да заявя „Аз съм еди-какъв си”. Аз обаче съм вярващ човек. Не мога да живея без вяра. Така е с всички хора. Съзнателно или несъзнателно, те живеят с вярата. С вярата, че утре пак ще се събудят; с вярата, че ще постигнат това, за което са се борили за него; с вярата, че едно момиче ще каже „Да”, казва Левчев.

Вижте цялото интервю с Любомир Левчев за „120 минути” ТУК.

Известният български писател ни напусна днес, на 84 години, съобщиха негови близки.  

Любомир Спиридонов Левчев е роден на 29 април 1935 г. в гр. Троян. Завършва гимназия в София (1953) и библиотекознание в СУ "Кл. Охридски" (1957). Работи като литературен редактор в Радио София и като главен редактор на вестник „Литературен фронт" (1970-72). Председател е на Съюза на българските писатели (1979-88). Баща е на поета Владимир Левчев и на художничката Марта Левчева. 

Председател е на СБП (1979-1988 г.). Той беше носител на множество отличия, сред които и орден "Стара Планина"- Първа степен. Левчев е автор на десетки стихосбирки, писани в продължение на 6 десетилетия. Повечето от тях са преведени в над 30 държави. Автор е на три романа.

 bTV изказва съболезнования на близките на поета.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!