Почина художникът, сценограф и режисьор Иван Савов. Това съобщиха от Съюза на българските художници. Опелото ще е на 6 април от 11:00 ч. в православен храм „Св. Седмочисленици“ в София.

Савов е бил в усилена подготовка на изложба, разказват от СБХ.

Иван Савов е роден през 1944 г. в Сливен. Завършва Гимназията за приложни изкуства в София. Дълги години работи като главен художник на Русенската опера. Бил е главен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, главен художник на Старозагорската опера. Автор е на над 250 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли.

От 1991 г. започва да се занимава и с режисура. Оттогава е реализирал 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, в Америка и Азия. Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на Наградата за сценография на СБХ (1982). През 2018 г. получава званието почетен гражданин на Сливен и Националната награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ за значителен принос за духовното развитие на града и в българската култура.

Творби на Иван Савов са притежание на Националната художествена галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многобройни частни колекции в България, Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и др.