На 90-годишна възраст почина Христо Друмев, дългогодишен директор на НДК, съобщи съпругата му Емилия Друмева, информира БТА. 

„Христо Друмев бе неуморен радетел за българската култура, за спортния бридж и вдъхновен патриот. Поклон пред паметта му“, казва още Друмева. 

Той е завършил юридическо образование. Става аташе във външното министерство и отговаря за американския контингент, като е назначен благодарение на д-р Минчо Нейчев, бивш служител във фирмата на баща му, тогава министър на правосъдието, с авторитет и влияние в Министерството на външните работи.

След смъртта на М. Нейчев е уволнен поради „политическа непригодност“ и се занимава с ремонтиране на пишещи машини. След като е уволнен, е привлечен към българското разузнаване от негов бивш колега от външното министерство.

Юрисконсулт е 5 години на „Техноекспортстрой“ в Средния изток. След завръщането си от Багдад става директор в предприятието „Филм България“, обикаля международни фестивали и търгува с кинематографична продукция, сключва договор с „Метро Голдуин Майер“, с което за първи път внася в България класически американски филми.

Културен аташе в българския културен дом „Витгенщайн“ във Виена до 1988 година. Генерален директор на Националния дворец на културата от 1988 г. до 4 май 2011 или общо 24 години.

От 1994 г. става учредител и председател на Управителния съвет на Съюз „Произведено в България“, от 1994 г. е председател на Фондация „Доверие и закрила", вицепрезидент е на Българския инвестиционен форум. Член е на борд Superbrands в БТПП.