Десет коледни базара ще зарадват софиянци и гостите на града по повод предстоящите празници. За разлика от Западна Европа, където базарите ще са с по-малко светлини и ще угасват по-рано, у нас организаторите залагат не на икономиите, а на енергоспестяващите технологии.

„Изискване имаме да е лед енергоспестяващо осветлението, за да спестим възможните разходи, но това да не е за сметка на празничната атмосфера“, казва Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Снимка: bTV

„Нашето дружество има такива поставени от 2016 г. Икономията, която правим с тези мерки, е близо 70%. Ползваме газови бутилки, отопление с газ, за да пестим електроенергия“, обясни Николай Попов, изпълнителен директор на „Пазари Юг“.

„Желанието ни е след последните тежки и пандемични години да направим едно бижу в София. Няма да бъдат само в центъра, а организираме и в Северен парк, Герена и Нови Искър“, заяви председателят на Комисията по икономика към СОС Николай Стойнев.

Снимка: bTV

От следващия месец София ще разполага и с най-голямата ледена пързалка на Балканите, изградена от австрийска фирма. Тя ще е в Княжевската градина.