От 1 март цигарите поскъпват. В следващите четири години цените им плавно ще се увеличават. Промяната засяга една трета от възрастното население - толкова са потребителите на тютюневи изделия, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Статистиката сочи, че по-голяма част от пушачите у нас са мъже – 40%, а пушачите жени са 38%.

Снимка: Редакторски екип

Почти половината изпушват до 10 цигари дневно, над 40% - по една кутия или до 20 цигари. Почти 8 на сто пушат над 1 кутия на ден.

Снимка: Редакторски екип

С по 5% годишно ще поскъпва акцизът на цигарите. Така всяка година по-евтините ще се вдигат с по 20 стотинки, а по-високият клас - с по около 14.

Елица Христова е пушач. Казва, че увеличението не би я отказало.

 

Снимка: Редакторски екип

„Ще бъде хубаво да ги откажа, но предишните увеличения не са ме отказвали. Реално погледнато всичко поскъпва, така че тези 20 стотинки мисля, че пушачът няма да го съборят“, споделя тя.

В момента минималният акциз на цигарите в Европейският съюз е 90 евро за 1000 къса. Нов проект за промяна предвижда драстични увеличения. Ако бъдат приети, минималният акциз ще скочи двойно - на 180 евро на 1000 къса, а една кутия ще струва 10 лева.

„Преди години изглеждаше като абсолютен популизъм да кажем минимална заплата от 100 лева, но те минаха толкова години, че започнахме да се приближаваме. Подобен е дебатът с цените - една кутия ще струва 10 лева, но дали ще е след 10 години, или след 15 и как ще се развият до тогава цените у нас“, коментира икономистът Петър Ганев.

Снимка: Редакторски екип

Според икономисти драстични промени не се очакват. Може да има дори кутии, които догодина да не променят цената си. От догодина ще бъде вдигнат и налогът за електронните цигари с никотин.