Националната следствена служба поема проверката за фаталната трудова злополука на строежа на площадка „Радиана” край АЕЦ „Козлодуй”. Действията са разпоредени от главния прокурор Сотир Цацаров в последния му работен ден на поста.

Там се изгражда новото хранилище за радиоактивни отпадъци. Двама строители загинаха вчера при инцидента, а други двама бяха ранени.

Снимка: btvnovinite.bg

До момента е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от прокуратурата.

От държавното обвинение допълват, че е направен оглед на местопроизшествието, назначени са експертизи за установяване на причините за смъртта на двама работници и е иззета документация от значение за разследването.

Продължава да се разследва какво е предизвикало рухването на арматура и има ли нарушения на изискванията за безопасност на труда. 

Снимка: btvnovinite.bg

Първата копка на строежа беше направена през 2017 г. Собственик е Държавното предприятие за радиоактивни отпадъци, строителството е възложено на българо-германски консорциум, подизпълнител е  фирма „Евробилд” – към момента отказват  коментар. Офисът им в Бургас днес е празен. 

Единият загинал и двамата пострадали са от монтанското село Долни Цибър. 32-годишният Филип Бориславов е освободен за домашно лечение, но е в шок. Той е баща на три деца и работи по строежа на новото радиационно хранилище от самото му начало като арматурист. 

Другият по-тежко пострадал мъж е със счупени бедра и ребра. Днес близките му даряваха кръв за предстоящата операция. „Счупването е много фрагментно, раздробено и за да може да ходи, трябва да бъде опериран”, посочи лекуващият лекар д-р Ивайло Пълев.

Снимка: btvnovinite.bg

Инспекцията по труда все още уточнява детайлите около инцидента. „Дали са преминали надлежен инструктаж, дали са квалифицирани за работата, която им е възлагана, освен това всички машини и съоръжения, с които са работили – дали са изправни”, посочи Георги Разложки, заместник директор на ДП „Радиоактивни отпадъци”.

Днес от ДП РАО отмениха насрочената пресконференция с мотива, че разследването още не е приключило.