Остават неясни причините за инцидента, довел до смъртта на двама работници при изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци към АЕЦ „Козлодуй”.

Продължава да се разследва какво е предизвикало рухването на арматура и има ли нарушения на изискванията за безопасност на труда.

Снимка: btvnovinite.bg

Единият от двамата ранени работници остава в болница в тежко състояние, а другият е освободен за домашно лечение.

Единият загинал и двамата пострадали са от монтанското село Долни Цибър. 32-годишният Филип Бориславов, който е с по-леки наранявания и е освободен за домашно лечение, е в шок и не пожела да застане пред камера. 

Изабела Славкова съпруга на ранения работник, обясни че той не си чувства крайниците и е оцелял като по чудо. Той е работил на трудов договор. 

Мъжът е баща на три деца. Работи на обекта от самото му начало като арматурист. Нает е от една от фирмите в консорциума.  

Той разказал на леля си, че в 10 ч. е трябвало да спрат работа и да имат почивка. Минути преди да тръгнат от обекта, загиналият по-възрастен работник им казал: „Да се махаме, че това ще ни падне на главите”. Веднага след думите му железата се пускат срещу тях и ги затискат. 

Снимка: btvnovinite.bg

От Фирма „Евробилд”, наела работниците, към момента отказват коментар.

Инспекцията по труда все още уточнява детайлите около инцидента.

„Трябва да установят какво е било трудовото правоотношение на работниците с техния работодател, след това дали са преминали надлежен инструктаж, дали са квалифицирани за работата, която им е възлагана, освен това всички машини и съоръжения, с които са работили, дали са изправни. Това е доста сериозна проверка, обемиста, дано успеят да приключат днес”, заяви Георги Разложки, заместник директор на ДП „Радиоактивни отпадъци”. 

Другият пострадал работник е с фрактури на крайници и ребра, предстои му операция.