Синята зона в Пловдив ще работи от с час повече. Паркирането в центъра на града ще бъде платено от 8:30 до 18:30 ч. от понеделник до събота, а не до 17:30 ч., както беше досега. 

От Община Пловдив посочиха, че промяната идва след молба от граждани, които не успяват да паркират пред домовете си след работа.

„Получихме десетки сигнали на граждани – писмени и устни, които живеят в обхвата на „синя зона“, че след работа не могат да намерят място къде да паркират автомобилите си, тъй като крайният час зоните с платено паркиране е 17:30 ч. След този час пловдивчани от съседни на „Централен“ райони спират автомобилите си, неограничени от времето“, обясни ресорният зам.-кмет Тодор Чонов. 

От общинската администрация допълват, че отново по молба на граждани в обхвата на „синя зона“ ще бъдат включени и бул. „Марица - Юг“ от ул. „Стефка Николова“ до ул. „Чардафон“, ул. „Ген. Данаил Николаев“, ул. „Мечников“ и ул. „Елиезер Калев“. 

„Целта ни е ограничаване на случаите на паркиране на МПС в забранени площи в посочената градска зона. Ще се защити и сигурността на пешеходците и ще се запази идентичността и частта от уникалното културно наследство на града в централната част на града“, посочи още Тодор Чонов. 

Таксата за месец абонамент за паркиране в „синя зона“ в Пловдив е 10 лв., а за една година – 60 лв. Един час престой струва 2 лв.