Към населените места с повишени нива на заболеваемост от коронавирусната инфекция ще бъдат насочвани по-големи количества ваксини. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Кюстендил, където заразата разпространението на заразата е едно от най-големите в страната.

„Четири мобилни екипа от ЦСМП-София извършват ваксинация срещу COVID-19 в област Кюстендил. Готови сме да осигурим допълнителни количества ваксини, съответстващи на броя на желаещите да получат имунизация“, посочи още той. 

Днес у нас пристигнаха 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“. Доставката е получена в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започна разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в петък, 12 март, 28 800 дози – отново на оксфордския препарат. 

По думите му епидемичната обстановка в страната е сериозна и по тази причина продължават обсъжданията между директорите на регионалните здравни инспекции, здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки там, където здравните власти идентифицират необходимост.

Той припомни, че се обсъжда:

  • въвеждане на изискване за задължително носене на маски на открити места със струпване на много хора;
  • временно преустановяване на присъствения учебен процес;
  • ограничаване на посещенията в търговски обекти тип МОЛ, във фитнесите и т. н.