Влязоха в сила по-ниските цени за градския транспорт. Те ще важат за ученици, студенти и пенсионери от днес. Мярката влезе в сила като компенсация заради високите цени на горивата. В София например промени в цените има само за учениците и студенти. Те ще плащат 15 вместо 20 лв. за месечна карта.

Децата до 10 години вече се возят безплатно в цялата страна. Картата за пенсионерите в София остава 10 лева. bTV провери как се възприемат промените в столицата и другите градове в страната и как ще се компенсират гражданите, закупили карти преди 1 февруари.

От „Студентски град“ до центъра и обратно. Откакто е започнал стажът й, Валери Коничева си купува месечна карта. Смята, че това е страхотна отстъпка.

Други смятат, че трябва да има намаления и за най-възрастните в София. За тях от днес няма промяна, тъй като действащата отстъпка в цената е по-голяма от гласуваната от кабинета.
 
В Габрово опашки за карти на нови цени се извиха от сутринта.

„Картата ми ще струва 27 лева, а преди беше 34. Вчера не са давали карти. Казвали са на хората да изчакват заради днешното намаление“, казва Виолета Карапанчева, пътник в градския транспорт. 

В общината до последно умуваха ще успеят ли да изпълнят постановлението, обнародвано три дни преди началото на месеца. Решението на общината да продават карти с намаление беше взето в ранния следобед вчера, без да е гласувано от местния парламент.

„Разбира се ще изчакаме и указания, които ще дойдат от министерството на финансите“, каза Мария Йозова, зам.-кмет на Габрово.

А в Добрич днес картите се продаваха на старите цени. 

„Прието е като решение, но след като влезе 14-дневния срок в сила, тогава ще може да се изпълнява това решение“, каза Росица Йорданова, зам.-кмет на Добрич.

Пенсионери се надяват мярката да влезе в сила час по-скоро. Други, които остават извън подпомагането, считат че това не е редно. 

„В момента картата е 40 лева и би трябвало да има компенсации за всички и да е по-евтина“, казва Ганка Георгиева, пътник в градския транспорт. 

bTV попита ще има ли компенсации за тези, заредили картите си на старите цени.

Снимка: Ладислав Цветков

„Срещу върната карта, тоест трябва да удостоверят, че са купили карта на старата цена, в сила от 1 февруари ще им възстановяваме сумите“, обясни Катя Петкова, управител на общинското дружество в Добрич.

Това ще става единствено в седалището на фирмата превозвач, а срокът е до края на годината.