Всички деца до 10 години ще пътуват безплатно в обществения транспорт от 1 февруари, обяви в началото на днешното на Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев.

Отстъпката в цената на картите за пътуване на ученици се увеличава от 20% на 70%, а в картите за пътуване на възрастните хора - на 40%.

Служебният кабинет одобри и допълнителни средства от 73 млн. лв. в подкрепа на услугата "обществен транспорт" в цялата страна. Те ще са в сила до края на годината.

“В последния месец се изговориха много думи, редуваха се обвинения и обещания, а хората очакват решения и действия. Освен това ни предстои да одобрим 73 млн. лв. в подкрепата обществен транспорт, като в резултат на това решение всички деца до 10 години ще пътуват безплатно”, каза Донев. 

“Тези средства са осигурени главно от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас”, каза служебният транспортен министър Христо Алексиев.

Служебното правителство все още обмисля начина, по който да бъдат компенсирани шофьорите за гориво след решението на депутатите от това да се възползват семействата с доход по максималния осигурителен праг. За тази година той е 3400 лв. Помощта от 25 стотинки за литър гориво беше спряна от началото на 2023 г.

За да работи, всеки ден Ангел Рушанов пътува по 100 километра,  от село Бенковски до Кърджали. Пресмята, че с отпадането на отстъпката от 25 стотинки на литър, всяка седмица харчи по 10 лева повече.

Със или без отстъпка, за Георги Вълчев дизелът остава скъп. Иска по- евтино гориво, но за всички.

„Тези отстъпки са малко измислена работа - за едни има, за други няма. Трябва за всички да има. Цената трябва да е една и съща“, коментира той.

Пари за отстъпка има, но няма правила, казва служебният министър на икономиката. Така ще бъде трудно ваучерите за гориво да влязат в сила преди 1 март. Парите са осигурени от вноските на "Лукойл" като авансов данък и данък свръхпечалба.

Средствата, отпуснатите днес за по-достъпен транспорт за деца и пенсионери, ще се насочат първо към уязвимите българи.

Служебното правителство отпуска 27 милиона лева за субсидии за губещите междуселски линии.

По темата работиха Елица Попова и Мария Георгиева.