По един спасител на пост ще има само по възможност според плажа и заетостта, като първо ще се прави предложение, а Министерството на туризма ще го одобрява. Това стана ясно след среща на Николина Ангелкова с председателя на БЧК и директора на водноспасителната служба в БЧК, съобщиха от ведомството.

По-рано имаше недоволство сред спасителите заради възможността да останат по един на пост, вместо по двама, както е в момента. 

Министърът на туризма обясни, че до мярката няма да се прибягва за сметка на сигурността и здравето на туристите. Така броят на водните спасители ще е двама на един спасителен пост съгласно одобрената от Министерството на туризма схема за водно спасяване за съответния плаж.

В приетите промени в Закона за здравето в разпоредбата за водното спасяване се дава правна възможност за лято 2020 да се намали броят на спасителите на някои плажове, но такъв вариант е записан единствено като възможност по преценка на Министерството на туризма според заетостта на съответния плаж и неговото географско разположение, поясни още министърът на туризма.

Всеки стопанин на плажа, който би искал да се възползва от законовата промяна, може да направи своето предложение съгласно изричните указания на министерството, като финално допълнителната схема за водно спасяване за лято 2020 г. ще бъде съобразена с фактическата обстановка, заявиха министърът на туризма и председателят на БЧК. 

Според указанията  се предвижда, че на всеки спасител трябва да е осигурен сменник, както и достатъчен брой спасители за цялото работно време на плажа. При неспазване ще има строги наказания, посочи министър Ангелкова.

Тя и представителите на БЧК подчертаха, че промените в Наредбата за водното спасяване, които предстои да бъдат приети от Министерския съвет, се базират изцяло на предложенията на БЧК. 

Проектопромените предвиждат на територията на националните курорти спасителните постове да бъдат разположени на разстояния от по 100 м, а на останалите плажове - по 150 м.