Недоволство сред спасителите, заради възможността да останат по един на пост, вместо по двама, както е в момента. Промяната е предложена от Министерство на туризма с цел да се намалят разходите на концесионерите.

В този момент тече среща между шефа на БЧК Христо Григоров и министъра на туризма Николина Ангелкова Разговорите идват, след като тази сутрин спасителите изразиха опасения, че ако концесионерите намалят броя им заради съкратени разходи, това е опасно за туристите.

А на Централния плаж в Бургас, който ще бъде безплатен, чадърите и спасителните вишки все още са зазимени, макар че трябва сезонът да започне след 4 дни.

Работата на спасителите е екипна - докато единият вади от морето пострадал, другият организира долекарската помощ или дърпа нуждаещите се с въже от брега.

„Когато е мъртво вълнение и пострадалият е в безсъзнание, използваме комбинираното извличане от трима човека, така че от съседния пост единия би трябвало да дойде. По принцип така е по схема“ коментира инструкторът по водно спасяване Васил Алексиев.

Затова пишат и писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова да се преразгледа предложението един спасител да отговаря за 150 метра от плажната ивица.

Ангелкова обясни, че няма да се променя опацията, дадена на концесионерите, да слагат по един спасител на пост, но само след съгласие на Министерството. Освен това навсякъде трябва да има резервни спасители.

Плажът на Поморие се подготвя да отвори с 50% по-ниски цени, но и с редуциран брой спасители. В Бургас, където шезлонгите и чадърите ще са безплатни, спасителите са информирани да са в готовност.

Промените в Наредбата за водното спасяване предстои да бъдат гласувани, а от Българския червен кръст чакат отговор на писменото експертно становище, с което се обявиха против.