Окончателно - на 23 плажа по Черноморието чадърите и шезлонгите ще се ползват без пари.

На останалите ивици със стопани за плажните принадлежности ще се плаща между 1 и 5 лв. На два от плажовете сянката ще е много по-скъпа.

В последния момент концесионерите на още 6 плажа са обявили, че услугите на тях ще са безплатни, съобщи в "Тази сутрин" министърът на туризма Николина Ангелкова.

Сред тях са Бургас-централен, Дюни-юг, ММЦ-Приморско, къмпинг „Нестинарка“, къмпинг „Юг“, Лозенец-централен, Шкорпиловци-юг.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-скъпа се очертава сянката на средната част от плаж „Градина“ и на плаж „Перла“ край Приморско.

На "Перла" наемателите първо строят заведенията на пясъка, после ще нареждат чадърите пред тях. Обещават да не вдигат цените в бара. 

Снимка: btvnovinite.bg

На „Градина“ плажът в момента се почиства на ръка. Още няма поставени нито чадъри, нито шезлонги.

Министърът на туризма определи по-високите цени на двата плажа, които са с един стопанин, като фрапантни.

"Градина“ е един цял плаж, разделен на три. В двете му части са по 3 лв. намалените цени, а точно по средата - част 2, наемателят е предложил 8 лв.,  което виждате, че е много фрапантно. Включително и на „Перла“ същият наемател, там обаче е концесионер“, коментира Николина Ангелкова.

В писмена позиция управителят на двата плажа обясни, че намалението на „Перла“ е със 70%, а на „Градина“ – с 60%. Той уточни, че разходите за поддръжка, обслужване и персонал са три пъти повече от концесионното възнаграждение.