Схема за източване на фонд „Държавно обществено осигуряване“ пресякоха при съвместна акция ОДМВР-Пловдив и районната прокуратура в града. Председател на ортопедична лекарска комисия е с обвинение за това, че е допуснал издаването на десетки фиктивни болнични на служители на „куха“ фирма, при което е била допусната щета за голяма сума.

На пресконференция наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов обясни, че лице от Харманли е регистрирало фирма със служители на максимален осигурителен доход. Става дума за хора от цялата страна, които до момента са извършвали нискоквалифициран труд и на които било обещавано, че ще бъдат ангажирани в строителни проекти. Според свидетелски показания след назначаването на служителите собственикът на дружеството се срещнал с пловдивския лекар и започнало издаването на болнични за максимален срок. Парите през микросметки стигали до контролиращия фирмата.

„Категорично е доказано, че никой не е ходил на преглед. Болничните са издавани на конвейер. Според още един от свидетелите това е било „изграден стереотип на работа на тази лекарска комисия“, която работи от 2004 – 2005 г. По думите на свидетел е по-трудно да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото болничен в тази комисия“, допълни обвинителят.

Междувременно фирмата не е внасяла осигуровки и дължи на ДОО 60 000 лв., няма даже данни, че служителите са получавали възнаграждения. Общата щета, която е инкриминирана по делото, е за над 36 000 лв. от служителите. Отделно, собственикът на фирмата е получил от различни комисии болнични за 54 000 лв., като има и още една фирма, чиято дейност също се проверява. „Единственото му занимание е да получава болнични. Упражнявал е професията „Болен“, коментира прокурор Пехвливанов.

Очакването е, че общата вреда за бюджета на НОИ е в размер на значително над 100 000 лв.

Мъжът към момента се укрива и е обявен за национално издирване. Председателят на комисията е бил арестуван вчера и пуснат под 30 000 лв. гаранция.