Пловдив обяви частично бедствено положение, за да похарчи 1 250 000 лв. за почистване на коритото на река Марица без обществена поръчка. Парите се отпускат на общината от МВР по линия на защитата от бедствия и аварии.

Коритото на Марица в Пловдив не е чистено основно от 10 години.

„За да решим спешно този въпрос, ние трябва да обявим частично бедствено положение. Ще вкараме тежка техника, за да можем да почистим островните образувания и основите на мостовете“, каза Анести Тимчев, зам.-кмет на община Пловдив. 

Река Марица
Снимка: bTV

„Най-смущаващото е как кметът се опитва да придвижи едни суми до една фирма, близка до него и неговата партия. Първо това се случи преди година-година и половина, когато се опитаха за сумата от 6 милиона с ДДС, с възлагане, без обществена поръчка, на директно договаряне да дадат на същата фирма да почисти корито на р. Марица“, каза Владимир Славински, общински съветник от „Демократична България“.

Снимка: БГНЕС

От общината отричат и обясниха, че въпросната фирма единствена имала технически възможности да изпълни задачата.

„Чакаме в момента, нямам договор. Вчера разбрах от медиите, че аз ще чистя реката, казвам го честно и откровено. Ако тази вода беше паднала в Пазарджик, гарантирам на всички граждани на Пловдив, че в Пловдив нямаше да остане един мост“, каза Илиян Филипов, собственик на фирмата, избрана от община Пловдив да почисти река Марица. 

По казуса е сезирана Агенцията по обществени поръчки.