Заключителният етап от честванията по повод 100-годишнината от Балканските войни и 135-та годишнина от създаването на Българската армия ще се проведе от 10 ч. във Военната академия „Г. С. Раковски”. В тържествените ритуали ще участват президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов.

Събитието започва пред колоните в „Алеята на славата” на Академията с военен ритуал по полагане на гилзи с пръст от 21 места, където са водени боеве и операции по време на Балканските войни.

Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български ще отслужи панихида в памет на загиналите във войните. Това ще бъде първото посещение на български патриарх във Военната академия в нейната 101-годишна история.

След това в музея на Академията ще бъде отбелязана 135-та годишнина от създаването на армията на Третата българска държава. На заключителното честване са поканени бивши министри на отбраната и началници на отбраната, представители на държавни, обществени и военно-патриотични организации.

В 21 часа в Благоевград Плевнелиев ще участва и в тържественото честване на 110 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.