За твърда позиция на Европейския съюз в подкрепа на Украйна призова българският президент. Росен Плевнелиев обяви, че е недопустимо светът да бъде връщан към политики от XIX век, когато Великите сили са решавали съдбата на една или друга държава.

Той посочи, че за пръв път след Втората световна война в Европа се преначертават граници чрез оръжие, агресия и окупация. „Това е сериозна промяна - както историческа, така и във всички други направления, включително в сектор сигурност”, каза президентът.

„Днес определени, външни за Украйна сили, имат интерес от непровеждане на избори в тази страна”, посочи Плевнелиев. Според него трябва да се направи всичко възможно украинският народ сам да решава своето бъдеще и затова ЕС трябва да го подкрепи.

Държавният глава поздрави град Крън, че е приел сирийските бежанци и припомни на село Розово, което ги отхвърли, Търновската конституция. „Какво казаха и какво направиха българските патриоти в първите месеци и години на третата българска държава - тогава, когато направиха една от най-демократичните конституции в Европа, а именно Търновската конституция. Тогава те написаха: „Всеки роб, откъдето и да идва, щом стъпи на българска територия, равен и свободен става" , припомни държавният глава.

За предстоящите избори за Европейски парламенр Плевнелиев коментира, че би се радвал, ако българските политици се върнат към задълженията си и започнат действително да дебатират по европейската тема.

Той посочи, че българският народ не е разделен по отношение на своето европейско бъдеще. „Посоката е ясна, но още имаме какво да свършим”, каза президентът. По думите му политиците трябва да спрат постоянно да се оплакват и обясняват, че нямаме план и сме разделени, а да кажат ясно как виждаме ЕС до 2020 година, кои инициативи на съюза са важни за България и как може да бъде изпълнен заветът на Апостола българите да са равни с другите народи”, коментира държавният глава.