Природозащитници алармират, че един от най-дивите плажове по Южното Черноморие, при устието на река Велека, е в опасност. Той е защитена местност, част от парк „Странджа“ . Причината е решение на Министерския съвет да смени стопанина му в последния ден преди разпускане на правителството.

"Първото, което направихме през 2017 г. е да монтираме тези преместваеми пътеки изцяло да отклоним потока от хора така, че да не стъпват върху дюните и да ги запазим. Сложихме табели, които обясняват защо не трябва да се късат цветята, защо не трябва да се ходи по дюните", обяснява Филип Баров, наемател на плаж Велека.

Снимка: bTV

Договорът за наем изтича през май, но с измененията в Закона за здравето заради COVID-19, е удължен до ноември догодина. Въпреки това е обявена процедура за концесия за 15 г. Решението е взето на последното заседание на Министерски съвет, преди правителството да подаде оставка, което буди притеснения сред природозащитници. 

Снимка: bTV

“Определено не искаме още един Слънчев бряг. На всички места, където има дългогодишни концесии плажовете изчезнаха, погълнаха ги и така наречените преместваеми дискотеки и заведения, които не са преместваеми", добави Вера Стаевска от „Зелени закони“.
 
От Министерството на туризма в оставка обясниха за bTV, че проектът за концесия е обявен през януари в годишния план. Концесията била предпочитана от държавата, защото осигурява по-големи инвестиции и контрол.

"Наемът е междинна процедура, която се използва само ако за плажа не може да се организира концесионна. Отдаването на концесия е по-сигурната и дългосрочна форма на управление. През годините Министерството на туризма е констатирало несъответствия, за което наемателят има и наложени неустойки за неизпълнение на договорните задължения", допълват те.
 
Според наемателя на плажа не е ясно защо министерството бърза да прекрати договора, наемът в момента е по-голям от минималната обявена цена за търга за концесията, което също буди въпроси.

Снимка: bTV

От екоинспекцията в Бургас обясниха, че заради защитения статут на плажа, схемата за обектите по ивицата трябва да бъде съгласувана и с тях.
 
До момента нова схема няма, а наемателят на плажа е внесъл жалба срещу концесионната процедура. Очаква се решението на съда, стартирала е и петиция за запазване на плажа такъв, какъвто е.