Крайбрежната ивица на плаж Иракли е покрита с мазни бели топчета.

В продължение на два дни от морето излизат бели топчета, които притесниха плажуващите. Открити са тела на мъртви делфини.

Според институциите, става въпрос за палмово масло, изхвърлено от преминаващ кораб.

Снимка: btvnovinite.bg

В продължение на два дни морето изхвърля бели топчета, като това. И в момента голяма част от ивицата е покрита с тях - мазни топчета, които дълго време след това не могат да бъдат измити.

От два дена децата са със симптоми на разстройство и повръщане, температура. Всички, които са играли повече във водата, са болни в момента… Може да е с изтекъл срок на годност, мирише целия плаж на гангренясало", споделя заяви Евгени Крайчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

След като подават десетки сигнали до институциите, плажуващи на Иракли са се организирали сами да почистят мазните буци от пясъка. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според институциите, става въпрос за палмово масло, изхвърлено от преминаващ кораб.   

"Палмовото масло е растителен продукт. То е по всяка вероятност изхвърлено от кораби. Тук ситуацията по всяка вероятност се развива в резултат на неблагоприятно за нашето крайбрежие вятър, който е изпратил тези остатъци от товар на брега… Това нещо не е вредно, не води до опасност на популациите във водна среда, дори някои от тях го използват за хранене", каза кап. Валентин Енчев – дир., Морска администрация – Варна.

"Категорично вреди на екосистемите. Това може да бъде установено дори по миризмата, когато то бъде изхвърлено на плажа. Факт е, че ние ще видим това замърсяване много скоро може би днес утре и на други плажове", смята Борис Сандов, екоактивист.