Местните данъци и такси в София могат да се плащат от днес (23 януари) на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници. За това напомнят от дирекция „Общински приходи“ на Столичната община.

Отстъпката от 5% за данък сгради и данък автомобил може да се ползва до 30 април, ако цялата дължима сума бъде внесена наведнъж. До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, припомнят още от дирекция „Общински приходи“.

При плащане на местни данъци и такси на части, сроковете, в които това трябва да се направи (без да се начислява лихва за забавяне) са различни. Данъкът за недвижими имоти и за МПС се плаща на две вноски – първата до 30 юни, а втората до 31 октомври 2023 г. Вноските за битови отпадъци са четири – те се дължат съответно до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември 2023 г.

Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през изминалите няколко години.

Печатането на данъчните съобщения ще започне през втората половина на февруари, уточняват от дирекция „Общински приходи“. Те ще бъдат разпращани на собствениците от края на февруари 2023 г., но само до тези, които предпочитат да получат хартиени съобщения, вместо електронни на посочен от тях имейл адрес.