Акция на данъчните на пунктовете по границата с Турция. Десетки милиони от такси не са отчитани, твърдят от НАП.

Множество нарушения са открити при координирана операция, проведена едновременно на няколко гранични пункта в страната тази нощ. Проверяващите са открили, че касовите апарати не са свързани със системата на НАП и приходи за десетки милиони не са отчитани. Проверките не спряха трафика на „Капитан Андреево“.

В търсене на милионите на каса, данъчните започват проверка на кабинките, които събират такса за дезинфекция от частна фирма по границата с Турция.  Така установяват, че част от касовите апарати не са свързани с НАП.

„Да кажем, че ако  средно на ден минават около 1000 товарни автомобила, още толкова леки автомобили и автобуси, половината от всички приходи не отиват към НАП, тоест не се отчитат“, обясни директорът на НАП – Румен Спецов.

Таксата, която автомобилите плащат за дезинфекция при влизане в България е 5 лева, за камиони -20. Според управителя на  фирмата, която ги събира, всичко е отчетено към  бюджета.

Снимка: btvnovinite.bg

„Може да се направи справка от Гранична полиция на превозните средства, които са влезнали на територията на България и по нашите справки, които даваме към Агенцията по храните и към НАП“, обясни Борислав Карев – изпълнителен директор на фирмата за дезинфекция.

А за милионите на каса, от фирмата заявиха, че нямат доверие на банковата система и ги държат в трезори.

От НАП започват пълна проверка на фирмата за дезинфекция, по-известна като „Златния гьол“.

Върви и проверка на самия шеф на данъчните, заради изнесени данни, че през 2016 г. е прехвърлил фирмата си на малоимотен българин, по време на ревизия  установила  над 1 милион източено ДДС.

„Когато излезе проверката ще обявени и резултатите“, каза Румен Спецов.

За престоя си в Дубай през последните години, той отказа да говори.