Тези прословути милиарди, 50-60 милиарда, които имат много източници, трябва приоритетно да бъдат безвъзмездни средства към бизнеса и към предприятията, за да могат те да повдигнат тяхната конкурентоспособност (…) малките фирми и семейните фирми да оцелеят и да дадат на хората работа и добри заплати. Това заяви в специалното студио на bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Не бих казал, че политиците използват икономиката за оръжие. По-скоро дават обещания в социалната сфера, които не винаги могат да бъдат изпълнени или могат да бъдат аргументирани с логиката на икономиката.

В предизборния дебат като цяло тази тема отсъстваше, добави той.

„Това, което се говореше беше предимно за Плана за възстановяване и устойчивост, което беше добре. Там имаме 12 нови проекта, които предлага служебното правителство. Няколко от тях ние подкрепяме, за други имаме известни притеснения, но затова след изборите сигурно следващата седмица ще продължим. Изключително важен въпрос, който трябва да даде допълнителни възможности за икономиката като цяло“, допълни синдикалистът.

На въпроса дали открива в програмите концепция за по-доброто бъдещето на бизнеса, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че повечето послания са насочени към избирателите, които са в по-социално слаба позиция, които разчитат повече на държавата, които знаят, че могат да очакват от държавата повече.

„По-малко от посланията са насочени към това как да се осигури този приход в бюджета, да се осигури този ръст в икономиката, така че да се изпълнят тези обещания. Не сме имунизирани от популизъм като държава и политици. Това, на което ние разчитаме и се надяваме, че ще има в новия парламент едно единство около целите за ускорено приемане на еврото, влизане на страната в Шенген, приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и то не като самоцел, а като изпълнени стандарти, за да попаднем в тези клубове. Това би осигурило в добра степен и изпълнение на обещанията, които са насочени към по-добър стандарт.

Пламен Димитров заяви, че преобладаващото мнение е, че трябва да има правителство в следващия парламент, което да се заеме с няколко неща:

„На първо място с актуализация на бюджета, за да могат да продължат мерките за подкрепа на бизнеса, на заетостта и на доходите, както на пенсионерите, така и на социално уязвимите групи до края на 2021 г. Да се направи смислен бюджет за 2022 г., който да продължи някои от тези мерки и там трябва да се дадат ясни отговори на това как ще се интегрират европейските пари, които идват от края на тази година и следващата.