Първи починал и седми случай на заразен с COVID-19 в България. От днес са в сила и строги мерки за предпазване в цялата страна. Първа жертва на коронавируса у нас – 66-годишна жена почина, след като вчера беше настанена по спешност в болница "Пирогов" в тежко състояние.

Съпругът и контактните лица са под карантина в отделна сграда. Спешната болница работи нормално, с изключение на три отделения.

Жена, пристигнала наскоро от Германия, е настанена във Варненската болница "Света Марина", с дихателна недостатъчност и съмнение за коронавирус.

В днешния ден в УМБАЛ "Света Марина"-Варна са обработени 18 проби за COVID-19, като всички са отрицателни.

Премиерът свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността. След него оперативният щаб препоръча два типа мерки, за общини с доказано разпространение на вируса и за такива без.

В края на деня дойде трагичната новина за първата жертва на COVID-19 у нас. 66-годишната жена, настанена в „Пирогов“ почина. От Оперативния щаб съобщиха, че предходни сърдечни операции са допринесли за трагичната развръзка.

Седмият пациент с COVID-19 e 62 годишна лекарка, която е била на конгрес в Англия и Испания. От 22 февруари не е имала контакт с пациенти. Издирени са контактните лица.

„Всъщност въобще не е в тежко състояние. Постъпила е в инфекциозната клиника на ВМА“, обясни генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

В неделя в „Пирогов“ е приет 74-годишен мъж с дихателна недостатъчност. Той е с предходно белодробно заболяване и с тенденция за влошаване. Съпругата му го посещава вчера.

„Идва в „Пирогов“ на собствен ход, но се почувства много зле и колабира на входа на „Пирогов“. Веднага й се оказва помощ“, заяви Ангел Кунчев.

В монтанското село Василовци, откъдето е семейството е заминало преди 11-12 дни, няма притеснение. Данни за съпрузите на място потърсиха полицията и Регионалната здравна инспекция.

"Първото нещо, което трябва да се направи, е да се установят контактите на тези хора с всички останали, с които са контактували преди да заминат", съобщи Огнян Йорданов.

В „Пирогов“ са установени 49 пациенти и 30 души персонал, които са били в контакт със семейството. Направена е пълна дезинфекция.

За няколко часа снощи спешният прием беше спрян, а пациентите се превозваха към други болници. При строги хигиенни мерки и след дезинфекция работата в „Пирогов“ е подновена.

Временно затруднени в работата си са Кардиологията, Неврологията и всички вътрешни отделения. Токсикологията е затворена.

„Травматологични, хирургични, там, където е силата, ще продължава да работи, детските отделения също“, каза ген. Мутафчийски.

Всички пациенти, които търсят помощ в „Пирогов“, се призовават да бъдат с предпазни средства.

„Пирогов“ е една от най-големите болници у нас.

Всеки месец там се лекуват месечно над 3000 души в 33 клиники от над 300 лекари и над 1000 медицински специалисти.

У нас случаите на заразени с COVID-19 вече официално са 7.


Неделя, 8 март, ПЪРВИ ДВА СЛУЧАЯ, ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19

Първите две положителни проби бяха потвърдени на извънреден брифинг в нощта срещу неделя - двама пациенти - от Плевен и Габрово.

Неделя, 8 март, ЧЕТИРИМА ДУШИ, ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19

Няколко часа по-късно - на сутринта, стана ясно, че са заразени още двама - друг пациент на болницата в Плевен и медицинска сестра от болницата в Габрово.

Вторник, 10 март, ШЕСТИМА ДУШИ, ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19

Вчера бяха потвърдени първите 2 случая на заразени с COVID-19 в София. Възрастният мъжът и жена му, както и всички, контактували с тях са изолирани в отделна сграда в "Пирогов".

Сряда, 11 март, ПЪРВИ ПОЧИНАЛ ПАЦИЕНТ, С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБИ ЗА COVID-19

Днес 66-годишната жена почина. Това е първата жертва на новия коронавирус в България

Сряда, 11 март, СЕДЕМ ДУШИ, С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБИ ЗА COVID-19

По-късно през деня оперативният щаб съобщи и за седмия доказан случай на COVID-19 – лекарка, настанена във Военномедицинска академия.