45-годишен пилот и 18-годишно момче загинаха при самолетна катастрофа в пловдивското село Оризари. Трагедията се случи пред очите на много участници в състезание с дронове на стадиона в селото.

Катастрофата става с малък самоделен експериментален самолет, копие на известния модел "Зодиак". Машината е изпълнявала демонстрационен полет пред гостите на стадиона в Оризари.

Внезапно се откъсва едното крило на самолета. 45-годишният пилот и 18-годишният му спътник загиват на място.

Инцидентът става край дигата на река Марица, където самолетът се е ударил в дърветата.

Пилотът е трябвало да поздрави участниците в демонстрацията, искал е да изпробва възможностите на машината. Точно тогава самолетът полита по гръб право към коритото на р. Марица.

Самолетът е управляван от 45-годишния опитен пилот Стефан Василски от Пловдив. Той е любител пилот, завършил е всички видове курсове, които се изискват, имал е сертификат, бил е инструктор и е обучавал десетки пилоти.

В машината до него във фаталния полет е 18-годишният Валентин Аламански от Чирпан. Приятел на пилота, запален по авиомоделизъм и член на любителски авиоклуб.

Във „Фейсбук” и двамата имат много общи снимки. Само преди десет дни са били на авиоизложение в Германия.

Двамата е трябвало да изпълнят демонстрационен полет преди началото на състезание по дронове, в памет на починал наскоро член на пловдивския клуб по авиомоделизъм. 

„Аз лично видях как се откачи крилото и падна, в следващия момент самолетът загуби височина и падна зад дърветата", разказа Пенка Гарабетова от "Модел-клуб Пловдив".

"Едната от наградите беше осигурена от пилот, който загина, и който трябваше да мине със самолета да поздрави състезателите. Наградата беше полет с него".

Организаторите на дрон-състезанието са категорични, че в момента на инцидента във въздуха не е имало други летателни апарати:

"Изобщо не бяха пуснати дроновете. Задържахме всичко. Дори тренировки не позволявахме да се правят", допълни Пенка Гарабетова.

Тепърва разследващите ще установяват причината за инцидента.

„Може да е умора на метала, конструктивна недостатъчност или натоварването е дошло повече от необходимото”, заяви Христо Христов от Специализираното звено за разследване на авиационни събития.

"Двуместният самолет е паднал в коритото на река Марица. Преди това се е откъснало едно от крилата и това е била причината да се стигне до тези трагични обстоятелства", заяви ст. комисар Атанас Илков, директор на ОД МВР в Пловдив.

"Видях самолет с едно крило и два трупа, и миришеше на бензин, няма пожар, заяви областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Веднага след инцидента пистата край Белозем, която е на 35 километра, беше отцепена от полиция, разследващи и авиационните власти.

Разследващите казват, че законният срок за установяване на причините за катастрофата е 1 година. Ще се проверяват и документите на летищната площадка в Белозем.