"В най-спешен порядък ще обсъдим предложението за покачването на цените на тока, водата и газа от КЕВР. Дали сме си 24 часа да направим анализ какво е тяхното предложение, защо точно сега се случи и да вземем ясни и конкретни мерки, за да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение на цената".

Това каза премиерът Кирил Петков след първото заседание на Министерския съвет.

По думите му трябва да се направи бърз анализ на реалните разходи в енергийната система, преди да се разпределят пари.

"Държавата е само един преразпределител на средства. От тази гледна точка бизнесът ни е основен приоритет, но по-важното от директната субсидия е да видим дали можем наистина да намалим от части цената на тока през по-добър контрол на разходната част в системата", поясни премиерът.

Друг фокус по време на първото заседание на министрите е бил върху зеления сертификат, администрацията и ваксинацията. До четвъртък ще се направи правен анализ как да бъде въведена подобна мярка.

"Първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет, а след това ще се разгледа как този пример да се разпространи в цялата държавна администрация. Въпросът е да го направим максимално ефективно в рамките на закона", уточни Петков.

"Всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да бъде под абсолютно същия аршин, както и бизнесът. Това разграничаване трябва да изчезне в най-бърз порядък", допълни той.

Все пак хората, които имат да свършат своя работа в държавната администрация и не са ваксинирани, ще имат достъп.

"Хората, които работят в държавната администрация обаче трябва да станат пример, че са солидарни и с бизнеса, но най-вече да качим нивото на ваксинация в България. Това не може да продължава по този начин, в момента сме след Таджикистан и Пакистан. Средното ниво на ваксинация в ЕС е 70%. Не виждам причина защо ние да не се стремим към това средно ниво", заяви Кирил Петков.

По отношение на Северна Македония той вече е разговарял със Зоран Заев, който го е поздравил за поста. Двамата са обсъдили идеята за работните групи, които ще бъдат структурирани в най-кратък срок.

"Надявам се, че началото на януари ще имаме ясен план кои са работните групи, включително те да включват култура, инфраструктура и икономика като допълнение на тази за историята. Ще се направи план за действие още през ранния януари тези работни групи да имат реални резултати", поясни Кирил Петков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!