„Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за членство в ЕС“, каза Кирил Петков в интервю пред „Файненшъл таймс“. По думите му правителството ще предложи на С. Македония нов процес, който ще е много бърз с ограничена времева рамка, само шест месеца.

Миналата година страната ни наложи вето на преговорите за присъединяване на съседката ни към ЕС на фона на споровете за историята и идентичността.

„В македонските учебници България не трябва да се нарича фашистка“, каза още Петков, намеквайки за македонските описания на българските войски, които според интерпретацията на РСМ окупират съседката ни.

„Ще поставим дискусиите със Северна Македония на нова основа. Ще използваме работни групи, за да търсим решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история“, казва Петков.

Новият премиер коментира и отношенията на България с НАТО и ЕС.

„Вече няма да сме лошото дете в задната част на класната стая на НАТО и ЕС. Ние сме от правилната страна на политиките“, коментира Петков.

Той посочва също, че страната ни трябва да прекрати зависимостта си от руската енергия. Петков отбеляза, че София вече е подписала договори за доставки на азерски газ по гръцкия маршрут и обеща да завърши българската част от изграждането възможно най-скоро.

На въпрос относно Крим и коментарът на президента Румен Радев, че той е руски Петков отговори, че той просто е искал да обърне внимание на реалността на място.

„Ние третираме Крим като част от Украйна, в това няма никакво съмнение“, каза той.