В напреднала фаза сме на директни преговори със САЩ и Египет за доставка на втечнен газ. Надяваме се цените, които ще постигнем да бъдат такива, че общият микс на цената да не бъде по-висок от тази на „Газпром“.

Това каза пред парламента премиерът Кирил Петков, който беше на изслушване във връзка със спрените доставки на синьо гориво от Русия.

„Имаме три цели. Първо – да има достатъчно газ. Второ – доставката да бъде с най-малък риск и трето – да бъде с най-добрата цена, за да може българската икономика да бъде конкурентоспособна“, каза в началото на изявлението си Петков.

Той подчерта, че преди 4 месеца правителството е заварило редица нередности, свързани с доставките на синьо гориво:

„Имахме пълна зависимост от „Газпром”, платени 3 млрд. за тръба, която не можем да ползваме, незавършена връзка към Гърция, която също не можем да ползваме и отказ от 70% от азерския газ, който беше на една трета от цената. И всичко, когато започна енергийната криза в Европа, която е функция на войната“.

По думите на премиера правителството е било подготвено за спирането на доставките на руски газ. Той обясни и защо сме отказали да плащаме в рубли:

„При плащане в рубли, ние не знаем каква ще е цената на газа, защото това зависи от курса долар-рубли или евро-рубли. Ако ползваме тази схема за превалутиране ще вкараме посредник. Вкарвайки посредник между нас и "Газпром", вкарваме страна, която не е по договор. Плащайки й нищо не гарантира дали ще си получим газа или ако не - дали ще си получим парите. Руската страна всъщност казва - нарушаваме договора едностранно и доставките ви не са сигурни, защото вкарваме трета страна. Говорим за ясно нарушаване на договора и извиване на ръце”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!