Това, което правителството ще покаже, е, че никой не може да ни извива ръцете. През работа и много фокусирани задачи ще бъдем диверсифицирани. Цените за крайните потребители ще бъдат добри, даже се надявам да бъдат на същите или на по-добри нива от тези на „Газпром“.

Това заяви премиерът Кирил Петков при инспекцията си на газовата връзка с Гърция при Комотини.

Строителите дадоха уверение на министър-председателя, че газоразпределителната станция до Комотини ще бъде готова до края на май.

Целият проект е завършен на над 90% и според Кирил Петков оптимистично трасето ще бъде завършено до края на юни, а тестове вече са започнали. Премиерът добави, че газ по новото трасе Гърция – България ще потече още преди септември.

„Газпром” е започнал да вдига цените за собствените си потребители. Не трябва да сравняваме стари периоди на „Газпром” с цените, които ще имаме, а да сравняваме цените на „Газпром” днес с тези, които ще получим. Надявам се, че ще бъдат по-добри”, заяви още министър-председателят.

Според Петков трябва да се внимава с "опорката", че с излизането на България от договора с "Газпром", цените ще се качат. 

„Това за мен се нарича изнудване, рекет, огъване на ръце и всъщност, ако ние позволим това, могат да кажат, че цената ще се качи или няма да ви доставяме газ. Почне ли един договор да бъде едностранно сменян, спира да съществува. Просто искаме да защитим интересите на държавата ни и да се уповем на правовия ред, а не на силния на деня”, заяви Петков за превалутирането на сумите за газ в рубли.

На въпрос на bTV колко е в момента цената на газа за България, той заяви, че все още изчисления се правят и до дни ще стане ясно на каква цена купуваме в момента газ.

На въпрос за предстоящия коалиционен съвет Петков заяви, че всички задачи са тежки.

„Вместо да се фокусираме върху колко е тежко и опасно, трябва да вървим напред, да си следим приоритетите и да постигаме резултатите, които обещаваме.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!