До една година Балканите ще имат нова "врата" за газови доставки, с които България, Гърция, Сърбия и Северна Македония ще намалят енергийната си зависимост от Русия.

В Александруполис премиерите на България, Гърция и Северна Македония и президентът на Сърбия дадоха старт на нов пристанищен терминал за втечнен газ.

На него кораби ще могат да ни доставят синьо гориво. Съоръжението ще получава втечнен газ от Катар, Египет, Израел и САЩ.

Терминалът ще се намира в Александруполис. Той ще бъде свързан с газовите мрежи на Гърция. От Комотини горивото ще пътува към България и съседите през новия газов интерконектор, който трябва да заработи до месец.

Стартът на строителството на терминала за втечнен газ събра в Александруполис трима премиери, президент от Балканите и председателя та Европейския съвет. Съоръжението е стратегическо за Европа и е алтернатива на руския газ.

"Икономическият шантаж на Кремъл към България и ЕС няма да успее, защото ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това", заяви премиерът Петков.

Гърция ще продължи да осигурява диверсификацията на газ за Европа и региона, заяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис

„Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници“, добави той.

"Европейският суверенитет трябва да се гради до европейска енергийна независимост и този проект е крачка в тази посока", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Терминалът на Александруполис, който ще заработи в края на 2023 година, ще доставя газ и до Сърбия, и до Северна Македония.

"И аз бях скептик като много други за този проект. Сега вече знам, че той стартира и чрез него ще можем да осигурим голямо количество газ“, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

"В тези трудни моменти приятелите и съседите трябва да си помагат“, добави премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Капацитетът на терминала в Александруполис ще е над 6 милиарда кубични метра газ годишно. 500 милиона са резервирани от „Булгаргаз“. Акционер в терминала ще е и държавната „Булгартрансгаз“ с 20% участие.

След Александруполис българският премиер инспектира газоизмервателната станиция в Комотини, която е част от интерконекторната връзка Гърция –България. До края на май станцията трябва да бъде завършена, а целият проект до края на юни.

По газопровода Гърция- България, дълъг 182 км,. страната ни чака цялото договорено количество евтин газ от Азербайджан. Капацитетът му е 3 млрд. кубични метра с възможност да расте до 5 млрд. кубични метра.