Премиерът Кирил Петков отговори на обвинението на президента Румен Радев, че е „куриер“ на Франция за Северна Македония. По думите на държавния глава България е трябвало да изработи свое предложение за решаване на проблемите на Северна Македония, а не да внася чуждо и то „без да заяви позиция“.

„Няма да отида с позиция на правителството, а на Народното събрание. Това е толкова важен национален казус, че трябва да има максимална представителност в това решение. В момента предложението е вече в парламента. Те трябва да обследват всички елементи и когато вземат решение, аз ще изпълня волята на НС“, каза пред журналисти Петков.

„Говоря това от страшно много време, но никой не вярваше, защото им беше политически неизгодно. Те искаха да вдигат топката за Северна Македония и това, че аз казах, че това решение ще се вземе от парламента беше като глас в пустинята, защото политически не беше изгодно“, заяви още премиерът.

"Доколкото разбирам френското предложение е включило това и да има механизъм да се следи дали има дискриминация срещу българите в Северна Македония, както и механизъм срещу езика на омразата. Това са важни за нас критерии, но нека да се влезе в детайл", допълни Петков.

По думите му първата стъпка за започването на преговорния процес за присъединяването на РСМ към ЕС е първата междуправителствен конференция.

"Тя да започне, след като те са променили Конституцията си, но променят ли я, България да не може да ги спре пак. От тяхна страна да се гарантира това, че няма да си измисляме условие на всеки шест месеца. Това за мен е един добър механизъм", каза още премиерът.

Предстоящият вот на недоверие

„Това, че вчера още един депутат - Кирил Симеонов, взе правилното за мен решение, че ще гласува в подкрепа на правителството и няма да хвърли държавата в спирала от политически риск, ни даде надежда, че има още хора, които мислят по тази тема“, коментира Петков.

"Никой от политическите лидери да не се изненадва, че ще продължим да работим с всичко, което можем, да ги убеждаваме защо е толкова важно за България те да вземат правилното решение", допълни той.

"Ако случайно не успеем и правителството падне, следващият мандат с коалиционните ми партньори ще започнем да говорим с всеки един депутат, който иска да реши дали да подкрепи това правителство. Тези депутати трябва да са независими", уточни премиерът.

"Искаме да прекъснем задкулисието. Всеки, който иска да е с нас, трябва да може да вземе сам решение. Искаме вече да няма това някой отзад, седейки в тъмна стая или на канапе, да може да ръководи какво се случва на политическата сцена", каза още Кирил Петков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ опроверга от своя страна думи на Кирил Петков във връзка с предложения към „Продължаваме промяната“.

„Днес чухме поредната лъжа на Кирил Петков по адрес на ДПС, че “брокери” от ДПС са ги търсили“, написа Карадайъ във „Фейсбук“. Мъдрият народ е казал, че на лъжата краката са къси, написа още Карадайъ.

Повод за позицията му станаха думи на премиера по-рано днес пред Дарик радио, където той каза, че са имали предложения от „най-различни брокери от всякакви политически сили, включително ГЕРБ и ДПС“.